Naar vorige bladzijde

Ervaringen met StepBridge

Nu het bridgen op de club voorlopig niet mogelijk is hebben wij de gelegenheid aangegrepen om mee te gaan doen met StepBridge. En daarbij maken we dankbaar gebruik van de momenten dat er een speciale clubwedstrijd voor Kleiburgers wordt gehouden.

In het begin was dat natuurlijk vreemd. Het begint al met het installeren van StepBridge op je computer of je tablet. Maar als je je aangemeld hebt voor een proefabonnement kun je met de aanwijzingen die gegeven worden het programma vrij gemakkelijk installeren.

En dan de eerste stappen. Na het inloggen kom je in een scherm met allerlei toernooien en met een schermpje waar QuickStep boven staat. En als je kennis wilt maken met StepBridge kun je daar het beste eerst even naar de lobby gaan. Daar zie je allemaal tafels en door op een tafel te klikken en op 'ga naar tafel' te drukken kan je toeschouwer worden en rustig kijken hoe alles gaat. Je moet dan in 'toon menu' wel even op 'word toeschouwer' drukken.

Dan zie je vier personen met kaarten zitten en even later begint het bieden. Na het bieden zie je links boven het contract en begint het spelen. Jij ziet alle vier de handen, omdat je toeschouwer bent, maar als speler zie je natuurlijk alleen je eigen hand en tijdens het spelen de dummy.

Na afloop van het spel zie je links onderin het resultaat en het percentage dat de leider met dit spel heeft gehaald, bijvoorbeeld 35%. Dat kan gelijk bepaald worden omdat op een heleboel andere tafels hetzelfde spel ook gespeeld is.

Je kunt net zo lang toeschouwer zijn als je wilt, na ieder gespeeld spel komt er gelijk weer een volgende tevoorschijn en gaat het spel verder.

Op die manier kun je een goed beeld krijgen van hoe StepBridge gespeeld wordt.

Maar nu de volgende stap: zelf gaan spelen. Dat kan ook heel makkelijk, je zelf aanmelden bij QuickStep! Daarvoor ga je weer terug naar de startpagina en klik je op de groene knop 'inschrijven zonder partner'. Je wordt dan automatisch op een tafel gezet en door StepBridge krijg je drie andere spelers aan tafel toegewezen. En dan kan je gaan spelen!!

Je kunt ook inschrijven met je partner, maar dat moet je dan natuurlijk wel afspreken.

Als je aan de beurt bent om te bieden verschijnt er een schermpje aan de rechterkant waarop je intikt wat je wilt bieden, je bevestigt het met oké. En als je aan de beurt bent om bij te lopen wordt je naam blauw. Verzaken kan niet, want je kunt geen andere kleur bijlopen als je de gevraagde kleur nog hebt.

In QuickStep kun je net zoveel oefenen als je wilt en alle ervaring opdoen die nodig is om in een clubwedstrijd mee te doen. Het is wel handig om het de eerste keer te doen onder begeleiding van iemand die al wat meer ervaring heeft, maar na een paar keer oefenen kan je het helemaal zelfstandig.

Alerteren

Hier moet ik je toch nog wel even iets over vertellen. Alerteren gaat namelijk heel anders dan bij gewoon bridge. Op StepBridge moet je je eigen kaart alerteren. Dus als je partner 1SA geopend heeft en jij wilt met 2klaver vragen naar de hoge kleuren druk je niet op oké maar op 'oké + alert' en geeft dan in de tekstregel aan wat het betekent en drukt daarna op oké. De betekenis is alleen zichtbaar voor de tegenstanders, niet voor je partner! Eigenlijk hoor je dan ook een systeemkaart te hebben, maar als je netjes alerteert is dat in het begin nog geen probleem.

Spelen met de club

Als je een poosje geoefend hebt met QuickStep kun je ook meedoen met de club. Dat gaat eigenlijk heel eenvoudig. Je begint weer op de startpagina en ziet daar bij de toernooien ook een toernooi van Kleiburg staan. Daar klik je op en komt op een laptop in een schermpje waar je klikt op 'inschrijven met partner'. Op een PC moet je eerst nog even op de knop 'Info' klikken. Je moet dan de stepnaam van je partner opgeven en klaar is kees.

Het enige wat je nu nog moet doen is voor het spelen naar de lobby van die wedstrijd te gaan en als de wedstrijd begint krijg je vanzelf de spellen voor je neus.

Je kunt zo drie keer in de week spelen, op maandagavond, woensdagmiddag en donderdagavond. Je kunt zelf kijken wat je het beste uitkomt. Je geeft je per keer op en hoeft je niet af te melden als je niet wilt spelen.

Mijn ervaringen

Natuurlijk is het jammer dat we niet gewoon kunnen bridgen in deze periode, maar StepBridge is een prima alternatief. In het voorgaande heb ik stap voor stap aangegeven hoe je mee kan gaan doen, want ik zou het leuk vinden als veel meer leden de koudwatervrees weten te overwinnen. En echt, het went heel snel en je zult het snel ook leuk gaan vinden. Je score is onbelangrijk en na een paar keer zul je merken dat het steeds makkelijker gaat.

Wat wij ook doen is met vrienden afspreken om een avond met elkaar te bridgen op StepBridge. Is niet moeilijk te organiseren, maar wel heel gezellig. Na afloop bellen we elkaar dan om nog wat spellen te bespreken.

Willen jullie meer weten dan kan je altijd terecht bij Arno Francke, Hans Jansen of Wim Lesterhuis, die organiseren de clubwedstrijden. En op de website staat ook nog een uitgebreide handleiding over StepBridge.

Ik zou het dus leuk vinden als nog veel meer mensen StepBridge gaan gebruiken, zeker nu het er naar uitziet dat we fysiek bridgen de komende tijd echt nog niet zullen kunnen gaan doen.

Als je nog vragen hebt mag je me ook altijd een mailtje sturen.

Jaap Vogel, 18 oktober 2020

Naar vorige bladzijde